Podrška Izraelu protiv Hamasovog terorizma

Članovima: Europskog parlamenta i političkim skupinama

andrej.plenkovic@europarl.europa.eu, tonino.picula@europarl.europa.eu,
ivan.jakovcic@europarl.europa.eu, davor.skrlec@europarl.europa.eu,
jozo.rados@europarl.europa.eu, davor.stier@europarl.europa.eu,
marijana.petir@europarl.europa.eu, ivana.maletic@europarl.europa.eu,
biljana.borzan@europarl.europa.eu, dubravka.suica@europarl.europa.eu,
ruza.tomasic@europarl.europa.eu

Predmet: Podrška Izraelu protiv Hamasovog terorizma

Dragi član(ovi) Europskog parlamenta,

Zajedno sa ostalim zabrinutim građanima Europske unije (EU), pratim tijek događaja u Izraelu i pojasu Gaze. Izrael  vodi rat kako bi na duže vrijeme neutralizirao terorističku infrastrukturu Hamasa i njihovo oružje, i poznato nam je da Europski parlament radi na rezoluciji koja se bavi ovim pitanjem. Želimo  da znate da mi ne samo da očekujemo, već i tražimo da Europski parlament čvrsto stane na stranu Izraela protiv Hamasovog terorizma.

Hamas je od strane Europske unije proglašen terorističkom organizacijom. On je izvršio  – i još uvijek vrši – brojne ratne zločine djelujući iz civilnih područja, s operativcima prerušenima u civile i koristeći civile kao živi štit. Hamas je od 2005. godine ispalio više od 12.000 raketa na izraelske gradove i odgovoran je za desetke drugih terorističkih napada koji su za cilj imali izraelske civile. Izrael ne samo da ima pravo već i obavezu da upotrijebi sva raspoloživa sredstva  kako bi svoje građane zaštitio od terorizma. Da se ovo događa bilo gdje u Europskoj uniji, očekivali bismo istu reakciju od država EU te punu podršku od zemalja partnera i prijatelja EU.

Izrael se hrabrim i smjelim potezom povukao iz pojasa Gaze 2005. godine u svrhu mira. Iselio je više od 8.000 svojih građana i odstranio svaku svoju vojnu prisutnost. Napustio je sve granične kontrolne točke u Gazi, izuzev Izraelske granice. Ovaj je čin naišao na pohvale Europske unije, koja je potvrdila da je opredjeljena za siguran Izrael. Unatoč tome, Gaza je potpala pod vlast Hamasa i umjesto da bude početak suverene i napredujuće Palestinske države – ona je postala minijaturna teroristička državica, platforma za lansiranje projektila, koja oko sebe širi teror.

Sada je trenutak da se potvrdi opredjeljenje EU za Izrael koji je siguran i kojem ne prijete opasnosti. Europski parlament mora poslati jasnu poruku da čvrsto stoji na strani Izraela pri razgradnji cjelokupne Hamasove terorističke moći u Gazi. Europski parlament mora potaknuti države članice  EU da Izraelu osiguraju svaku političku, logističku i humanitarnu pomoć u ovo vrijeme rata. Sve manje od potpune podrške u eliminaciji terorističke prijetnje iz Gaze bio bi signal da Europska unija nije zainteresirana za mir temeljen na rješenju o dvije države u kojem se ustupa zemlja za mir, već samo zamjena teritorija u svrhu trajnog terora i
sukoba.

Bilo kakav pritisak od strane Europskog parlamenta na Izrael da smanji intenzitet trenutnih vojnih operacija i da se samo privremeno obustavi Hamasov teror nije politički niti moralno prihvatljiv. To ne bi nikada bilo prihvatljivo bilo kojoj zemlji EU i nije prihvatljivo niti Izraelu. Temeljno je pravog svakoga civila bilo gdje na svijetu da živi bez prijetnji po vlastiti život ili sigurnost, a posebno onih zasnovanih na nacionalnoj, etničkoj ili vjerskoj pripadnosti.

Kao miroljubivi građani EU, mi od Europskog parlamenta ne tražimo  ništa manje od potpune podrške Izraelu u njegovoj borbi protiv terorizma Hamasa i uvjereni smo da ćete poduzeti prave korake  u tom smjeru.

Srdačan pozdrav

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: